Historie

R.A. van Leeuwen bouwbedrijf staat al 50 jaar garant voor kwaliteit, zekerheid en duurzaamheid.

“Je aanwezigheid die we gaan missen,
je herinneringen die we koesteren,
we zullen je nooit vergeten.”

In memoriam Rochus Adrianus (Ros) van Leeuwen

Van scheepstimmerman naar ondernemerschap

Het bouwbedrijf is opgericht door R.A. van Leeuwen sr. wiens naam nog steeds vol trots op de gevel prijkt. R.A. van Leeuwen sr. begint zijn carrière als scheepstimmerman. Hij komt in aanraking met een bouwbedrijf en gaat daar aan de slag als timmerman. Zijn vindingrijkheid, verantwoordelijkheidsgevoel en vakbekwaamheid werden al snel opgemerkt door zijn toenmalige werkgever waardoor hij in korte tijd door kon groeien van gewoon timmerman naar uitvoerder. Met zijn ondernemingszin start hij later in compagnonschap een onderaannemersbedrijf in timmerwerkzaamheden. Deze samenwerking kwam onder druk te staan en dat doet van Leeuwen sr. besluiten om alleen verder te gaan. Dit bleek een juiste beslissing want al snel werd hij een hoofdaannemer en begon zelf woningen en bedrijfspanden te realiseren. R.A. van Leeuwen bouwbedrijf was een feit en stond meteen goed op de kaart.

Het bedrijf was in die tijd al gevestigd in Alphen aan den Rijn, een sterke groeigemeente daardoor er veel werk voorhanden was. In de decennia die volgen worden talloze woningbouw projecten door het bouwbedrijf gerealiseerd. Vaak voor eigen rekening en risico. Rond 1980 komt R.A. van Leeuwen sr. in aanraking met houtskeletbouw. Zijn timmermanshart gaat sneller kloppen en hij besluit zich te gaan specialiseren in deze bouwmethode waarbij hout als primaire draagconstructie (skelet of frame) in een gebouw wordt gebruikt. Er worden enkele spraakmakende gebouwen in houtskeletbouw opgeleverd die landelijk de aandacht trekken. Tot op de dag van vandaag worden sommige projecten in houtskeletbouw door R.A. van Leeuwen opgeleverd. Vaak gaat het om projecten in de particuliere woningbouw waar hout als duurzaam basismateriaal gewenst is.

Rond de jaren ’90 komt de zoon van R.A. van Leeuwen sr. na enkele omzwervingen bij zijn vader in dienst. Na jaren samengewerkt te hebben aan de verdere uitbouw van het bedrijf neemt Robin van Leeuwen in 1994 het stokje van zijn vader over. Onder zijn leiding groeit het bedrijf naar meer medewerkers en grotere projecten. De crisis in de bouwsector zorgt ervoor dat de ondernemerskwaliteiten in de gehele sector op de proef worden gesteld. R.A. van Leeuwen bouwbedrijf doorstaat deze goed en ontwikkeld zich tot het bedrijf wat het nu is. Een compact en sterk bedrijf die daardoor in staat is om snel in te spelen op marktontwikkelingen en de wensen van opdrachtgevers.

R.A. van Leeuwen bouwbedrijf is klaar voor de toekomst. Met een flexibele organisatie als fundament om zich snel aan te kunnen passen aan externe ontwikkelingen, op een zo kosten-efficiënt mogelijke manier. Darwin’s “It is not the strongest species that survive, nor the most intelligent, but the ones most responsive to change”. Naast het realiseren van kwalitatief hoogwaardige woningen en gebouwen participeert R.A. van Leeuwen ook graag mee in grotere bouwprojecten.

Dhr. Van Leeuwen senior en dhr. Van Leeuwen junior